Hathajooga
Hathajooga on ns. kattojärjestö kaikelle liikkuvalle joogalle eli asanajoogalle (paitsi kundaliinijoogalle). Käytännössä hathajoogatunnit kestävät 75-90min. Tunti alkaa usein joogamatolla maaten tai istuen, tehden kevyitä, niveliä lämmittäviä liikkeitä. Harjoitus yleensä muuttuu pian voimakkaammaksi ja saattaa sisältää useitakin ns. aurinkotervehdyksiä, joita tehdään, jotta keho lämpenee. Seisoma- ja tasapainoasennot (asanat) tehdään usein hengitystä seuraten joko liikkeen pysyessä paikallaan tai asanoiden muuttuessa hengityksen tahtiin (flow). Seisoma-asanat saattavat tuntua kovinkin raskailta mutta ovat erittäin hyödyllisiä, koska jo pelkkä hengitykseen fokusoiminen tasapainottaa energioita kehossa. Hathajoogatunti usein lempeytyy loppua kohden ja päättyy aina loppurentoutukseen, savasanaan.
Hatha-jooga on tunnetuin joogamuoto Länsimaissa. Siihen kuuluu:
- asana (liikeharjoitukset),
- pranayama (hengitysharjoitukset)
- mudrat (käsien ja sormien asennot)
- bandhat (lihas- ja energialukot)
- shatkarma (puhdistukset)
- meditaatio (keskittymisharjoitukset)
"Ha" tarkoittaa aurinkoa, maskuliia ja fyysisyyttä ja "tha" kuuta, feminiiniä ja henkistä voimaa. Tämä on tärkeä asia hathajoogan perusteita opetellessa ja auttaa ymmärtämään hengitysharjoitusten tarkoitusta ja chakrojen, energiakeskusten, tasapainoittamista paremmin. Chakroista lisää TÄÄLTÄ
Hatha-jooga ja eri joogalajit
Eri "asanajoogalajeja" ovat mm.:
- Hathajooga (Vinyasa flow, vinyasa, lempeä hathajooga, voimakas tai dynaaminen hatha)
- Astangajooga (voimajooga)
- Yin-jooga (syvävenyttävä jooga, jossa ollaan paikoillaan venyttävissä asanoissa kauemmin)
- Restoratiivinen jooga (vielä rauhallisempi, kuin yin-jooga. Syvävenyttävissä asanoissa ollaan tyynyillä tuettuna muutamia minuutteja kerrallaan).
- Iyengarjooga (tarkasti linjattua joogaa, jossa käytetään apuvälineitä: joogatiiliä, vyötä, tuolia jne.)
- Hotjooga (joogaa kuumassa huoneessa)
- Ilmajooga (käytetään katosta roikkuvia liinoja ja roikutaan niistä tai otetaan niistä tukea esim. taaksetaivutuksissa tai jalan nostoissa tms.)
Joogaharjoitus tiivistettynä
Hengitys- ja asentoharjoitukset vaikuttavat välittömästi, ja kun joogaa harrastaa säännöllisesti, huomaa pikku hiljaa, että jooga on vaikuttanut moneen asiaan elämässä. Venyttelystä ei ole hyötyä jos mieli on muualla. Joogan avain on sisäänpäin kääntyminen. Huomio viedään omiin fiiliksiin, oman kehon tuntemukseen ja omaan mielen maailmaan. Omaa mieltä ja kehoa tarkkailemalla avautuu ihan uusi maailma.
Lue lisää: joogasta, chakroista ja ayurvedasta
Namaste, Nita
Lähteenä Asana, Pranayama, Mudra, Bandha (Swami Sayananda Saraswati 2013) sekä joogaopettajakoulutusten muistiinpanot.