Mitä jooga on?
Jooga on ikivanha harjoitusmuoto, joka sai alkunsa Intiassa lähes 4000 vuotta sitten. Sana "jooga" (sanskritinkielinen sana 'yuj') käännetään usein "yhdistäminen". Joogassa yksilön tietoisuus yhdistyy universaalin tietoisuuden kanssa. Käytännössä se tarkoittaa kehon, mielen ja tunteiden tasapainottamista.
Tasapainottaminen tapahtuu joogan avulla: asana (liikeharjoitukset), pranayaman (hengitysharjoitukset), mudrien (käsien ja sormien asennot), bandhojen (lihas- ja energialukot), shatkarman (puhdistukset) ja meditaation (keskittymisharjoitukset).
Hatha-jooga on se joogamuoto, josta lähes kaikki eri asana-joogat ovat lähtöisin. Poikkeuksena kundaliinijooga, joka on lähtöisin tantrasta. Länsimaissa joogaa on harjoitettu vasta vähän yli 100 vuotta.
Miten jooga eroaa muista?
- Jooga on lyhyesti sanottuna elämäntapa, jonka tavoitteena on terve ja onnellinen elämä.
- Joogasta on syntynyt paljon vääriä mielikuvia ja täällä Länsimaissa jooga on saanut paljon pinnallisia vaikutteita. Jooga liitetään usein pilatekseen tai voimisteluun, vaikka jooga eroaakin näistä lajeista siten, että joogassa ei keskitytä vain lihaksiin ja luustoon. Joogassa työskennellään syvemmällä tasolla - kudosten, sisäelinten ja hermojärjestelmän tasolla – sekä henkisellä tasolla.
- Joogaan liittyy ajatus ihmisen energiarakenteesta eli esoteerisesta olemuksesta, jota emme voi nähdä mutta jonka vaikutukset tunnemme.
- Jooga on oikeastaan siis täydellinen menetelmä ruumiin, mielen ja hengen kehittämiseksi.
- Joogan mukaan kehon läpi kulkee energiaa, jota kutsutaan pranaksi (elämänvoimaksi).
- Pranaa voi kontrolloida asento- ja hengitysharjoitusten avulla ja tätä kautta voimme vaikuttaa omaan mielentilaamme, ajatuksiimme ja parantaa elämänlaatuamme.
- Muista liikuntamuodoista poiketen, joogaa voi harjoittaa monella eri tavalla. Ei ole olemassa yhtä tiettyä "oikeaa" tapaa harrastaa joogaa.
- Stressaantuneille ja kireille jooga voi olla venyttelyä. Se voi olla myös meditatiivinen kokemus tai filosofinen ideologia. Toisille asana-harjoitus on rutiini eikä mitään sen syvempää (pranaa tai yhdistymistä korkeimpaan jne.)
- Jooga ei ole uskonto, vaikka siinä onkin joitain uskonnollisia piirteitä. Kaikkiin uskontokuntiin kuuluvat tai kuulumattomat voivat harjoittaa joogaa.
Joogan eri suuntaukset
On muutamia eri tapoja jaotella joogan eri lajit. Muinaisia joogasuuntauksia on kuitenkin pääosin nämä neljä:
- Raja jooga: keskittymisen ja meditaation tie; Rajajoogaa sanotaan kuninkaalliseksi joogaksi ja korkeimman asteen joogajärjestelmäksi. Rajajooga on tie kehon, mielen ja sielun eheyteen. Rajajooga yhdistää ihmisen luontoon ja Jumalaan. Perinteinen rajajooga on kahdeksanportainen tie. Hathajooga on rajajoogan alasuuntaus.
- Jnana jooga: tiedon tie; filosofinen ja älyllinen henkisen kehityksen menetelmä (esim. joogafilosofian opiskelu oman opettajan kanssa).
- Karma jooga: toiminnan tie; epäitsekästä palvelua; pyyteetöntä työntekoa (esim. oman työn tekeminen hyvällä asenteella, toisten auttaminen).
- Bhakti jooga: omistautumisen ja rakkauden tie; teot omistetaan jumaluudelle (esim. rukoilu ja mantrojen laulaminen).
Lue lisää hathajoogasta, chakroista ja ayurvedasta,
Namaste, Nita
Lähteenä omat muistiinpanot, Hatha yoga pradipika