Ayurveda, jooginen ruokavalio & kapha, pitta ja vata

01.08.2023

Ayurvedassa, kuten myös joogassa, nivoutuu yhteen keho, mieli ja sielu. 'Ayur' tarkoittaa elämää ja 'veda' tietoa. Ayurveda korostaa elämän energiaa, puhdasta ruokaa ja eri kehotyypeille sopivia (tai sopimattomia) ruoka-aineita. Ayurveda pyrkii tasapainottamaan ihmistä, kehoa ja mieltä, (vataa, pittaa ja kaphaa) kokonaisuutena mm. ruokavalion, hieronnan ja joogan avulla. Yleisesti ayurvedan mukaan joogiseen ruokavalioon liha ei kuulu. Eläimiä ei tulisi tappaa ahimsan, väkivallattomuuden, periaatteeseen vedoten, mutta sen lisäksi kuollut eläin tuottaa myrkyllistä energiaa mieleen.

Myös hengellinen tieto on välttämätöntä, jos haluaa kohdata itsensä ja elää oikein. Sielun hyvinvointi on oleellinen osa ayurvedaa eikä ihminen ole ayurvedan mukaan terve, jos hän on mm. erittäin surullinen tai henkisesti epätasapainoinen. Oikean ruokavalion, oikean elämäntavan ja oikeiden ajatusten avulla ihminen voi saavuttaa täydellisen terveyden (aahar, vihar ja vijar). Ruoka jota syömme, fyysinen ruoka, ennaltaehkäisee fyysisiä sairauksia. Ruoka on lääkkeemme. Henkistä ruokaa taas on ajatuksemme. Ajatukset varastoituvat kehoomme tunteiksi. Hyvät ajatukset ehkäisevät henkisiä sairauksia. Ihmiset, joilla on mielessään myönteisiä ajatuksia, saavat terveemmän ja pidemmän elämän, kuin ihmiset, jotka ajattelevat synkkiä ajatuksia ja varastoivat negatiivisia tunteita kehoonsa.

Kolme kehotyyppiä

Kapha, pitta ja vata ovat ayurvedan kolme eri kehotyyppiä. Jokaiseen kehotyyppiin liittyy myös mm. elementti. Kaphan elementti on vesi, Pittan elementti on tuli ja vatan elementti on ilma. Meissä kaikissa on näitä kaikkia elementtejä eli olemme sekoitus näitä kaikkia kehotyyppejä, mutta usein yksi tai kaksi elementtiä on toista vahvempia. Jokaiselle elementille on eri ruokavaliosuositukset. Tässä selitykset lyhyesti:

Kapha on sydämellinen, hidas ja tyytyväinen. Hiukset voivat olla paksut ja kiharat ja silmät ovat usein suuret ja pyöreät. Kapha on usein isokokoinen, pitkä ja voimakas. Hyvin voivana, tasapainoisena, kapha on rento ja lempeä, hyvä kuuntelija mutta huono puhuja. Keholtaan kapha voi olla helposti hiukan pyöreä mutta saa pidettyä painonsa kurissa välttämällä maitotuotteita ja sokeria, ja syömällä maustettuja ruokia. Kaphalle sopii hyvin mausteet mm. inkivääri, kurkuma, curry ja cayannepippuri stimuloimaan ruoansulatusta. Kapha ei siedä kosteaa ilmaa. Epätasapainoinen kapha on masentunut, flegmaattinen ja ylipainoinen.

Pitta on rohkea, määrätietoinen ja motivoitunut. Hiukset ovat normaalipaksuiset mutta jo nuorena harmaantuvat ja katse on tarkka. Pitta on keskikokoinen ja atleettinen vartaloltaan. Tasapainoinen pitta on tomera, ulospäinsuuntautunut ja äänekäs, purkaa energiaansa mielellään liikunnalla. Puhuessaan menee suoraan asiaan. Tulta tasapainoinen pitta pitää kurissa pitämällä huolta siitä, että ruoassa ei ole liikaa mausteita, syömällä kylmiä salaatteja ja kookosmaitoa ja sillä, että aktiviteetteihin kuuluu myös rentoutumista (yiniä). Pitta ei siedä kuumaa ilmastoa. Epätasapainoinen pitta on vihainen, aggressiivinen ja stressaantunut.

Vatalla pulppuaa ideoita. Nopeasti vaihtuvat ajatukset, kupliva ja hykerteleväinen. Hiukset ovat ohuet ja iho on kuiva. Vata on laiha ja tosi pitkä tai tosi lyhyt. Tasapainoinen vata on iloinen ja visertelee, kuin lintu jutellessaan eli puhuu paljon ja nopeasti, unohtaa usein tärkeimmän. Kuivaa ihoa vata hoitaa rasvaamalla ihoaan ja syömällä lämpimiä, öljyisiä keittoja. Huonon ruoansulatuksen vuoksi vatan tulisi syödä usein vähän ja ruoan tulisi olla lämmintä. Vatalle sopii myös luonnolliset makeat ruoat kuten hunaja ja hedelmät. Vata ei siedä tuulta ja kylmää ilmaa. Epätasapainoinen vata on anorektisen laiha, kuiva ja pelokas.

Monessa meistä on useampaa kehotyyppiä. Ruoka-aineiden välttäminen tai lisääminen voi tuntua aivan hurjan vaikealta, kun välillä tuntuu, että olen tänään enemmän toista ja huomenna enemmän toista. Oleellista on kuitenkin tietoinen syöminen ja tietoinen ajattelu. Kun kiinnittää huomiota ruokaan, ajatuksiin ja tunteisiinsa, on jo matkalla tasapainoisempaan elämään.

Lue lisää: joogasta, hathajoogasta ja chakroista

Namaste, Nita


Lähteenä omat opiskelumateriaalit ja Janesh Vaidya, Kehon ja mielen ayurveda 2012.

Luo kotisivut ilmaiseksi!